home   |   contact  

Asociatia de proprietari

 
» Manuale - 100 intrebari - 100 raspunsuri
Cuvant inainte       Cuprins       Comanda

Cuprins
1. Ce documente sunt necesare pentru infiintarea unei asociatii de proprietari?
2. Prin ce documente este definita o asociatie de proprietari?
3. Este obligatorie infiintarea unei asociatii de proprietari?
4. Ce este "proprietatea comuna" si din ce este formata?
5. Ce inseamna "locatar" si "locator"?
6. Cine poate face parte din asociatia de proprietari?
7. Cine nu este membru al asociatiei de proprietari poate participa la adunarea generala a proprietarilor?
8. Un proprietar se poate inscrie ulterior in asociatia de proprietari?
9. Proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari au aceleasi obligatii fata de asociatia de proprietari ca si proprietarii care sunt membri ai asociatiei de proprietari?
10. Proprietarii spatiilor comerciale de la parter au obligatii fata de asociatia de proprietari?
11. Chiriasii fac parte din asociatia de proprietari? Ce drepturi au acestia in asociatia de proprietari?
12. In cazul unei asociatii de proprietari care cuprinde 14 blocuri primaria impune sa se infiinteze in fiecare bloc cate o asociatie de proprietari. Cum este mai bine si legal?
13. Cum se poate diviza o asociatie de proprietari in asociatii de proprietari pe scari?
14. Ce se poate face in urmatoarea situatie: proprietarii de pe o scara (scara 1) din fosta asociatie de locatari intr-un bloc cu doua scari, datorita problemelor create de proprietarii de pe cealalta scara (restantieri rai platnici, carcotasi, certati cu bunul simt si legea etc.) au hotarat sa se separe din punct de vedere juridic si au infiintat o asociatie de proprietari pe scara 1 dar considera ca nu-si pot desfasura activitatea in mod legal pentru ca persoanele care reprezinta si raspund de scara 2 nu vor sa faca separarea gestiunii, nu vor sa colaboreze sub nici o forma?
15. Cine poate convoca adunarea generala a proprietarilor?
16. Cum se pot lua hotarari in adunarea generala a proprietarilor?
17. Ce inseamna "majoritatea proprietarilor" intr-o asociatie de proprietari?
18. Cum se poate dovedi legitimitatea membrilor unui comitet executiv?
19. Ce putere are administratorul intr-o asociatie de proprietari?
20. Care sunt principalele atributii ale administratorului de imobile intr-o asociatie de proprietari?
21. Cine are obligatia angajarii si demiterii administratorului si ce se intampla daca acesta este sustinut de anumite persoane?
22. Cine poate ocupa functia de presedinte al unei asociatii de proprietari?
23. Ce putere are presedintele intr-o asociatie de proprietari?
24. In fata cui isi poate da demisia presedintele asociatiei de proprietari?
25. Ce putere are cenzorul intr-o asociatie de proprietari?
26. Ce obligatie are cenzorul cu privire la adunarea generala a proprietarilor?
27. Care sunt registrele financiar-contabile obligatorii intr-o asociatie de proprietari?
28. Ce trebuie sa cuprinda o lista de plata intr-o asociatie de proprietari?
29. Cum se repartizeaza cheltuielile intr-o asociatie de proprietari?
30. Ce este si cum se calculeaza cota-parte indiviza?
31. Cum se repartizeaza cheltuielile cu reparatiile asupra proprietatii comune?
32. Au dreptate unii dintre proprietari care au parerea ca fondul de reparatii nu face parte din totalul cheltuielilor lunare si ca acesta trebuie platit separat de celelalte cheltuieli si dupa bunul lor plac?
33. Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la reparatii numai proprietarilor de la scara unde s-a facut reparatia?
34. Cum se repartizeaza cheltuielile cu repararea terasei intr-o asociatie de proprietari?
35. Cum se procedeaza in situatia in care datorita nerespectarii obligatiei asociatiei de a repara terasa, un proprietar de la ultimul etaj a reparat terasa pentru a nu i se degrada apartamentul, cu banii lui, iar conducerea asociatiei de proprietari nu accepta sa deconteze costurile respective?
36. Cum se repartizeaza reparatiile pentru repararea fatadei pe o parte a cladirii?
37. Cum se repartizeaza cheltuielile privind ascensorul? Cine poate fi scutit, de la ce poate fi scutit si in ce conditii?
38. Cum se repartizeaza cheltuielile cu montarea si intretinerea interfonului si ce obligatii au proprietarii care nu si-au montat terminale de interfon in apartament?
39. Ce obligatii are un proprietar fata de asociatia de proprietari daca in apartamentul sau nu locuieste nici o persoana?
40. Ce obligatii are un proprietar fata de asociatia de proprietari daca are centrala termica proprie si in apartamentul sau locuiesc persoane?
41. Ce obligatii are un proprietar fata de asociatia de proprietari daca are centrala termica proprie si in apartamentul sau nu locuieste nici o persoana?
42. Pentru un apartament in care nu locuieste nimeni si din cand in cand o persoana trece pe acolo sa vada daca totul este in regula fara sa stea nici macar o zi este legal sa se plateasca cheltuieli pentru 1 persoana?
43. Cum se calculeaza cheltuielile pentru 1 persoana - copilul unei familii - care este prezent in bloc, in fiecare saptamana, doar de vineri pana duminica?
44. Ce reprezinta "cheltuielile pe beneficiari" intr-o asociatie de proprietari?
45. Ce intra in calculul pe care il face administratorul pentru acordarea ajutorului social pentru energia termica de la primarie?
46. Cum se poate aplica o taxa pentru detinatorii de animale de casa?
47. Care sunt formele de angajare si de remunerare intr-o asociatie de proprietari si ce fel de taxe se platesc catre bugetul de stat?
48. Deducerile personale de baza si suplimentare se aplica si la contractele individuale de munca cu timp partial?
49. Cum se platesc pierderile intr-o asociatie de proprietari?
50. Cum se pot aplica penalizari intr-o asociatie de proprietari?
51. Unui proprietar care are fond de rulment chiar daca ramane cu restanta o luna i se mai aplica penalizare la restanta?
52. Se pot aplica penalizari daca nu este infiintata asociatia de proprietari si formal exista cea veche "de locatari"?
53. Se poate restitui diferenta de fond de rulment in cazul in care prin montarea unei centrale termice de apartament cheltuielile unui proprietar fata de asociatia de proprietari au scazut si cum se poate proceda?
54. Ce raporturi trebuie sa existe intre asociatia de proprietari si proprietarul unui apartament in care functioneaza o societate comerciala (o firma)?
55. Pentru schimbarea destinatiei apartamentului din locuinta in spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta ce se poate face atunci cand unul dintre proprietarii din vecinatate (stanga, dreapta, sus, jos) nu doreste sa isi dea acordul de principiu?
56. Ce conditii exista si ce aprobari trebuiesc obtinute de la asociatia de proprietari daca un proprietar doreste declararea unui sediu social al unei societati comerciale in apartamentul in care locuieste si daca proprietarul respectiv trebuie sa plateasca ceva in plus la intretinere in aceasta situatie?
57. in ce conditii se poate utiliza de catre o persoana fizica sau juridica un spatiu comun din cadrul unei asociatii de proprietari?
58. Cum se poate elibera de catre asociatia de proprietari un spatiu comun ocupat abuziv?
59. Daca o asociatie constituita pe 2 scari are venituri din inchirierea spatiilor comune (ex.: panou publicitar, antena pe terasa) de aceste venituri beneficiaza numai proprietarii scarii pe fatada sau terasa careia s-a montat panoul sau antena?
60. Cum se procedeaza in situatia in care intr-un apartament are loc o avarie la instalatia comuna a blocului si proprietarul apartamentului respectiv refuza sa permita accesul pentru repararea instalatiei respective?
61. Cum se procedeaza in situatia in care asociatia de proprietari doreste repararea si modernizarea centralei termice proprii (de bloc) iar proprietarii care au centrale termice de apartament considera ca nu trebuie sa contribuie la aceste cheltuieli?
62. Care este cea mai buna solutie impotriva restantierilor pentru protejarea intereselor financiare ale asociatiei de proprietari?
63. Cum se poate actiona de catre asociatia de proprietari impotriva restantierilor in instanta de judecata pentru recuperarea datoriilor?
64. Cum se initiaza executarea silita asupra bunurilor proprietarilor restantieri?
65. Dupa vanzarea-cumpararea unui apartament noul proprietar in al carui apartament a locuit in continuare fostul proprietar, prin intelegere intre ei, a acumulat datorii la intretinere. Noul proprietar considera ca nu sunt datoriile lui ci ale fostului proprietar. Cum este legal si corect si cum trebuie sa procedeze asociatia de proprietari?
66. Spatiul verde, gradina din jurul blocului este in proprietatea asociatiei de proprietari? In sarcina cui este acest spatiu?
67. Modificarile constructive fata de proiectul initial al cladirii, in apartamente sau pe spatiile comune, se pot face fara autorizatie?
68. Cine are obligatia sa repare si sa suporte costurile cu privire la tevile de apa rece si calda aflate, in subsol, dupa contorul de bloc?
69. In proprietatea cui este conducta de gaze montata intr-un bloc pentru alimentarea cu gaze a unei centrale termice de apartament si ce pot face ceilalti proprietari care doresc sa se conecteze in viitor la aceasta conducta?
70. Daca majoritatea proprietarilor nu mai utilizeaza antena colectiva asociatia de proprietari mai are obligatii fata de aceasta?
71. Firmele de cablu TV, de internet sau de alta natura care utilizeaza proprietatea comuna dintr-un bloc trebuie sa incheie un contract si sa plateasca o chirie catre asociatia de proprietari?
72. Ce trebuie sa faca asociatia de proprietari cand un proprietar se contorizeaza individual la apa rece si apa calda?
73. Cum se repartizeaza consumul de apa, inclusiv diferenta dintre contorul general si contoarele individuale, atunci cand intr-o asociatie de proprietari exista si apartamente contorizate individual?
74. Care sunt cauzele diferentelor de consum dintre contorul de bransament si suma contoarelor individuale?
75. La ce trebuie sa fie foarte atent administratorul asociatiei de proprietari pentru a preveni aparitia unor probleme cu privire la diferenta dintre consumurile de apa din apartamentele contorizate individual si din apartamentele necontorizate?
76. Cum se imparte factura de apa (rece sau calda) primita pe o cladire (un singur contor/bransament) cu 2, 3 sau mai multe scari/asociatii in situatia in care pe fiecare scara/asociatie nu exista contor de bransament iar in fiecare din aceste scari/asociatii exista apartamente contorizate individual?
77. Cum se repartizeaza factura de apa daca toti proprietarii din asociatie sunt contorizati individual?
78. Contoarele individuale pentru apa rece si calda trebuie sa fie sigiliate si verificate metrologic periodic?
79. Cum se repartizeaza intr-o asociatie de proprietari cheltuielile cu incalzirea apartamentelor?
80. Ce reprezinta tevile care traverseaza apartamentul la plata energiei termice?
81. Cum se repartizeaza intr-o asociatie de proprietari cheltuielile cu incalzirea spatiilor comune?
82. in conditiile existentei unei centrale termice de bloc cum se calculeaza consumurile pentru apa calda, gazele la bucatarii si pentru incalzire?
83. Cum se repartizeaza cheltuielile cu incalzirea pentru un apartament debransat partial?
84. Cum se poate verifica corectitudinea calculului facut de administratorul asociatiei de proprietari pentru repartizarea cheltuielilor cu incalzirea pentru un apartament debransat partial?
85. Cum se repartizeaza abonamentele pentru gazele naturale in urmatoarea situatie: Un bloc cu 30 de apartamente are 2 contoare de gaz, unul pentru centrala termica proprie si unul pentru gazul de la bucatarii. Din cele 30 de apartamente 10 s-au debransat de la centrala termica avand contoare individuale iar celelalte 20 de apartamente au un numar de 39 de persoane.
86. Debransarea de la sistemul centralizat de termoficare al cladirii se face cu acordul furnizorului de energie termica?
87. De ce se poate face debransare de la instalatia de termoficare a blocului fara acordul regiilor de furnizare a energiei termice?
88. Ce conditii trebuie sa indeplineasca fata de asociatia de proprietari un proprietar care doreste sa se debranseze de la instalatia comuna de energie termica a blocului?
89. De unde se poate obtine "Cartea tehnica a constructiei"?
90. Care este conditia de baza pentru ca o asociatie de proprietari sa poata obtine un credit bancar sau orice alta forma de imprumut?
91. Ce se poate face atunci cand intr-o asociatie de proprietari exista o situatie complicata din toate punctele de vedere: financiar-contabil, juridic sau tehnic fata de care conducerea aleasa de catre proprietari nu ia nici o masura iar administratorul nu respecta legea si lucreaza dupa bunul lor plac afectand proprietarii?
92. Ce trebuie facut atunci cand exista banuiala ca fondurile asociatiei de proprietari au fost deturnate de catre administrator?
93. Cine raspunde in solidar, in afara de administrator, pentru prejudiciile create asociatiei de proprietari?
94. Costurile pentru expertiza financiar-contabila sunt obligatorii pentru toti proprietarii chiar daca o parte dintre proprietari, in minoritate, care nu sunt de acord cu expertiza financiar-contabila pentru fraudele administratorului (fost sau actual) nu vor sa plateasca cota parte ce le revine?
95. Membrii comitetului executiv alesi azi impreuna cu administratorul nou angajat raspund fata de gestiunea fostului comitet executiv impreuna cu fostul administrator?
96. Care este cea mai simpla si mai eficace solutie pentru ca proprietarii sa fie in mod preventiv protejati impotriva unei eventuale fraude din partea administratorului?
97. Cine poate organiza cursuri pentru administratorii de imobile din cadrul asociatiilor de proprietari?
98. Cum se pot organiza cursuri de pregatire profesionala pentru administratorii de imobile si in alte localitati din Romania, in colaborare sau nu cu Primaria?
99. Care este rolul Primariei si cum se aplica prevederile legale in legatura cu atestarea administratorilor?
100. Cu atatea probleme care exista intr-o asociatie de proprietari se poate face treaba buna pentru oameni?